2014/11/06

Domowa Polewa Czekoladowa

Szybka domowa polewa czekoladowa, doskonała do dekoracji deserów czy pokrywania ciast - tortów. 
Smaczna i prosta w wykonaniu, zastyga, ale nie jest później twarda a bardzo ładnie  błyszczy....wykorzystuję ją już od wielu lat.






Składniki 
(wystarczy na pokrycie tortu o średnicy  23cm):

  • 12 łyżek słodkiej śmietanki (w uk single cream)
  • 12 łyżek miękkiego masła
  • 12 łyżek kakao
  • 12 łyżek drobnego cukru (w uk caster sugar)

Ewentualnie by na pewno zachować te proporcje lepiej

 zważyć produkty (100 g cukru, 100g masła, 100g kakao, 

100  g śmietanki).






Wszystkie składniki umieścić w rondelku i na małym ogniu podgrzewać do momentu aż cukier się rozpuści, mieszając drewnianą łyżką lub trzepaczką, ale nie gotować. Sprawdzić organoleptyczne. Nie doprowadzić do przegrzania masy. Jeżeli kiedykolwiek masa by się rozwarstwiła można dodać troszkę więcej śmietanki i chwilkę podgrzać. 

Lekko ostudzić a następnie jak polewa jest jeszcze lekko ciepła oblać nią cały tort czy dowolnie wybrany deser czy ciasto.


Składniki należy zmniejszać lub zwiększać w zależności ile nam potrzeba polewy.


Poniżej przykłady gdzie użyłam polewę:










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails