2014/10/27

Domowy Cukier Waniliowy - Homemade Vanilla Sugar

Długo się ociągałam ze zrobieniem własnego cukru Waniliowego...a przecież to chwila moment a wychodzi nawet ekonomicznej niż sklepowy cukier nie waniliowy a cukier wanilinowy, który nie wiele ma wspólnego z wanilią. Laski wanilii do tanich nie należą, ale można je kupić taniej na allegro czy ebay. Przy zakupie wybierajcie dobrej jakości laski wanilii, nie za suche, pełne. 

Cytuję: "Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej jak 0,5%[1]. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii"





Składniki na 1kg cukru waniliowego:
  • 1 kg drobnego cukru ( w uk caster sugar)
  • 2 laski wanilii (użyłam 3 bo chciałam mieć mocniejszy zapach wanilii a można i więcej)


Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać z niej ziarnka wanilii, którą połączyć razem cukrem. Można od razu przesypać do do szczelnego pojemnika (słoika) albo tak jak ja umieścić w robocie kuchennym i przez kilka minut mielić w mikserze. Robię to dlatego by uzyskać drobniejszy cukier, który później łatwiej rozpuszcza się w kremach, bo najczęściej do tego wykorzystuję cukier waniliowy;)



Tak przygotowany cukier umieścić w szczelnym pojemniku wraz z kawałkami laski wanilii (można pokroić na mniejsze kawałki).
Cukier najlepszą wartość uzyskuje po dwóch tygodniach i wtedy jest gotowy do użycia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails