2014/10/19

Biszkopt Maderski - Madeira cake

Pyszny soczysty....maślany biszkopt, dosyć kruchy, ale jednocześnie sztywny. Rodzaj ciasta ucieranego - podobnego do babki piaskowej. Może upiec go jako ciasto, które dobrze smakuje do południowej kawy czy herbaty, ale dla mnie jest idealnym biszkoptem do tortów piętrowych (jako dolna część tortu), lub gdy z biszkoptu musimy coś wyrzeźbić.. np. torty 3D.  Biszkopt maderski ma to do siebie że może powstać lekkie pęknięcie i wzgórek.
Polecam!!!








Składniki na biszkopt o średnicy 24cm (składniki mają być w temperaturze pokojowej):



  • 440 g masła lub margaryny (użyłam masło)
  • 440 g drobnego cukru (w uk caster sugar)
  • 660g mąki pszennej( w uk 440g self raising flour (mąka samo-rosnąca) i 220g plain flour (mąką pszenna), nie trzeba dodawać już proszku do pieczenia i sody)
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 8 jaj
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (by uzyskać cytrynowy smak: skórka otarta z jednej cytryny i wyciśnięty sok)



Masło wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.  Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą przesiać przez sito minimum ze 3 razy, by dobrze ze sobą się wymieszały. Chyba, że mamy kupioną gotową mieszankę mąki samo-rosnącej i pszennej to wystarczy raz. 

Piekarnik rozgrzać na temperaturę 170 stopni. Przygotować tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną lekko tłuszczem (olej, masło lub smalec)


Do utartej masy stopniowo dodawać po jednym jajku na przemian dodając po 2 - 3 łyżki przygotowanej mąki. Na koniec pozostałą część mąki oraz wanilie lub cytrynę. Konsystencja przygotowanej masy jest dosyć gęsta.



Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temperaturze 170 stopni przez około godzinę do tzw suchego patyczka. Można również masę zważyć podzielić na 3 i piec 3 równe biszkopty, wtedy czas pieczenia jednego blatu to około 20 minut.




Po upieczeniu wyjąć z piekarnika obkroić boki tortu, wyjąc z formy i pozostawić odwrócony do góry nogami do całkowitego ostudzenia.  Po tym czasie idealny do skonsumowania sam w sobie lub przekrajać na 3 równe blaty.


Biszkopt maderski wykorzystałam jako dolną część tego tortu:







5 komentarzy:

  1. jeżeli jest mąka samorosnąca to po co jest w dodatkach podany jeszcze proszek do pieczenia i soda

    OdpowiedzUsuń
  2. Margaryna i jajka ma byc ubita czy utarta bo to roznica.

    OdpowiedzUsuń
  3. Upss, przepraszam, zle przeczytalam, juz wiem, må byc utarta.😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mimo że biszkopt pod spodem jest sztywny dała pani wsporniki,,,,?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy użyła pani wsporników w dolnym biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails