Migdały to coś co bardzo lubię z resztą praktycznie każde orzechy lepiej dla mnie smakują niż czekolada ;)
Dzisiejszą propozycją jest ciasto migdałowe upieczone na bazie zmielonych migdałów, ugotowanych jabłek, jajek i brązowego cukru. Jabłka nadają większej soczystości temu ciastu. Ciasto nie zawiera glutenu, produktów mlecznych. Jest dosyć zbite, jakby jadło się ciasto ucierane z masłem, a przecież nie zawiera ani grama masła. Rewelacyjne w smaku, a także łatwe w przygotowaniu.
Pomysł pochodzi z przepisu Nigelli, został zmodyfikowany.
Składniki na pure jabłkowe:
- 3 duże jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki, zagotować z pozostały
mi składnikami i ostudzić. Po ostudzenie zmiksować blenderem lub dobrze ugnieć widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków (ja wybrałam tą trzecią opcję).
Składniki na ciasto:
- 9 średniej wielkości jajek
- 325 g zmielonych migdałów
- 275 g brązowego cukru (może być biały)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g płatków migdałowych.
- łyżka oliwy do posmarowani blachy
- cukier puder do dekoracji
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni. Tortownice o wymiarze 25 cm wyłożyć spód papierem do pieczenia. Posmarować spód oliwą i obsypać płatkami migdałowymi (50 g).
Ucieranie malakserem:
Następnie wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na pure.
Ucieranie robotem kuchennym:
Nie posiadam malaksera, więc ucierałam je robotem kuchennym (ucierałam wszystkie składniki robotem kuchennym dosyć długo i masa była nadal bardziej rzadka niżeli pure i piekłam ciasto 65 minut zamiast 45, dlatego przy drugiej próbie zrobiłam inaczej). Przy użyciu miksera kuchennego jajka ubić z cukrem na kogel mogel a następnie dodać pozostałe składniki.
Ucieranie robotem kuchennym:
Nie posiadam malaksera, więc ucierałam je robotem kuchennym (ucierałam wszystkie składniki robotem kuchennym dosyć długo i masa była nadal bardziej rzadka niżeli pure i piekłam ciasto 65 minut zamiast 45, dlatego przy drugiej próbie zrobiłam inaczej). Przy użyciu miksera kuchennego jajka ubić z cukrem na kogel mogel a następnie dodać pozostałe składniki.
Tak wyrobioną masę umieścić w przygotowanej blaszce. Na wierzch posypać pozostałymi płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni (po 35 minutach można sprawdzić czy ciasto nie jest gotowe, bo każdy piekarnik piecze inaczej).
Przed podaniem wystudzić, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem do dekoracji.
Też lubię ciasta migdałowe :)
OdpowiedzUsuń