2012/12/29

Tort Bikini



Tort Bikini powstał wcześniej od Pana Czekoladki 1, został również wykonany z innych składników. Tort Bikini a może i też Tort Pani Czekoladka 1 ;) składa się z 3 warstw biszkoptu bananowego przełożonego bitą śmietaną, nasączonego lekko przegotowaną wodą z dodatkiem wódki. Na sam koniec przykryty  utartym masłem z cukrem a następnie po schłodzeniu rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem słodkiej śmietany. Udekorowany bitą śmietaną o białym i różowym kolorze. 




A to inne wersje tego tortu:

Dekoracja wykonana z lukru i marcepanu.











Składniki na biszkopt bananowy:

  • 3 szklaki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 7 ugniecionych widelcem bananów (około 2 szklanki)
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 9 jajek
  • 2 szklanki cukru




Blaszkę o wymiarach 25cmx36cm wyłożyć pergaminem (tylko spód) a następnie wysmarować też spód delikatnie olejem. Nie smarować boków blaszki. Dodatkowo wyłożyć  papierem tylko spód 2 filiżanek do kawy. Filiżanki mają być średniej wielkości i w miarę szerokie, z nich utworzymy biust na ciasto.  Papier również posmarować. Piekarnik nagrzać na temperaturę 175 stopni.





Ubić całe jajka z cukrem aż masa będzie gęsta i jednolita a cukier nie będzie wyczuwalny. 



Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać przez sito.
Dodać powoli do ubitej masy tak by nie powstały grudy. Następnie na sam koniec dodać ugniecione banany z olejem i esencja waniliową. Dobrze wymieszać.

Najpierw wypełnić 2 filiżanki masą bananową do 2/3 ich wysokości. Pozostałą cześć przelać do przygotowanej blaszki.

Piec około 30 minut do tzw suchego patyczka.

Po wyjęciu zostawić w formach, ostudzić a następnie wyjąc z formy i przekroić na 3 blaty. Filiżanki również.


Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietany tortowej
  • 200 g  cukru pudru
  • 1 łyżka olejku śmietankowego
  • 2 śmietan fixy

Śmietanę 
ubić an sztywno z fixami, następnie dodać  przesiany przez sito cukier puder a na sam koniec olejek śmietankowy. Może być więcej cukru jeśli ktoś lubi kremy bardziej słodkie.


Poncz:
1/4 szklanki wódki
3/4 szklanki zimnej przegotowanej wody

Wymieszać razem wodę z wódką.



Przekrojone 
prostokątne balaty nasączyć najpierw jeden       a następnie wyłożyć troszkę mniej niż 1/2 masy. To samo zrobić z 2 drugim blatem. Na sam koniec przykryć trzecim. 





Podobnie zrobić z biszkoptem upieczonym w 
filiżankach. Przekroić na 3 części, nasączać kolejno blaty i przekładać krem jednakże układać je z powrotem do filiżanek. Filiżanki najlepiej najpierw wyłożyć najpierw papierem. Tak przełożone biszkopty dobrze schłodzić. Najlepiej zostawić na drugi dzień.


Schodzony prostokątny blat naciąć u góry i po bokach, by powstała figura kobiety.

Wyłożyć na wierzch biszkopt z filiżanek.









Masa maślana:


  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
Masło ubić z cukrem na białą puszystą masę.

Pokryć nią cały biszkopt czekoladowy.




Polewa czekoladowa:

  • 750 g czekolady deserowej
  • 250 ml słodkiej śmietany
Czekoladę połamać na małe kawałki, dodać śmietanę i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Ewentualnie rozpuścić w misce na parze. Ja jestem bardzo niecierpliwa więc rozpuszczam zawsze w garnku;))) Ostudzić. Gdy polewa będzie zaczynała twardnieć, oblać delikatnie nią przygotowany tort. 



Dekoracja: 

  • 750 ml śmietany kremówki
  • 250 g cukru pudru
  • 3 śmietan fixy


Śmietanę 
ubić an sztywno z fixami, następnie dodać  przesiany przez sito cukier puder a na sam koniec olejek śmietankowy. 



Podzieliłam masę na pół  Jedną zostawiłam białą a do drugiej dodałam barwnik w żelu o kolorze różowym. Zaczęłam od wyciskania rękawem cukierniczym zakończonym metalową końcówką gwiazdką od tworzenia różowych konturów. Następnie wypełniałam białą masą puste miejsca.







Dodatkowo użyłam srebrne jadalne koraliki do utworzenia naszyjnika.


I tak Powstała Pani Czekoladka. Pierwszy takiego rodzaju tort  wykonany  prze zemnie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails