Zdjęcie
tortu dodałam już dawno, jednakże nie mogłam dodać wpisu przez nawał
pracy a także urlop. Teraz po półtora miesięcznej przerwie w końcu dodaję wpisy;) Torcik Doniczka to biszkopt waniliowy nasączony
sokiem z truskawek,
przełożony maślanym kremem oraz dżemem truskawkowym. Oblany polewą
czekoladową i udekorowany różami z marcepanu.
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal
ubijając. Przesiać mąki przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można użyć mikser na wolnych obrotach).
Masę oddzielić na pół i przelać do przygotowanych form. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Krem maślany:
- kostka miękkiego masła
- 540g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- łyżeczka oleju wanilinowego
Masło
ubić z połową ilości cukru pudru na puszystą masę, następnie dodać
pozostałą część cukru, olejek oraz mleko...do uzyskania lekkiej
puszystej masy.
Dodatkowo:
- dżem truskawkowy
Upieczone biszkopty połączyć. Przyciąć zwłaszcza przy dolnej części biszkoptu, tak by powstał kształt doniczki.
Przełożyć
jedną warstwę biszkoptu kremem maślanym, a kolejną dżemem truskawkowym.
Tak samo powtarzać z kolejnymi warstwami. Dodatkowo można nasączyć
biszkopt chłodną przegotowaną wodą z cukrem waniliowym.
Boki ciasta również posmarować kremem maślanym.
Polewa czekoladowa:
- 12 łyżek słodkiej śmietany
- 12 łyżek miękkiego masła
- 12 łyżek kakao
- 12 łyżek cukru
Następnie utworzyć dekorację z marcepanu lub lukru plastycznego. Wykonałam róże w różnych kolorach. Wykonanie róż krok po kroku znajdziecie u mnie na blogu tutaj: Tęczowy Tort z Różami
Dodatkowo wykonałam listki, a róże lekko spryskałam złotym sprayem by były lekko błyszczące.
Piękny , piękny! Ten Twój torcik ,podziwiam i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń