2011/08/22

Prawdziwe i Najlepsze Domowe Masełko Mamy Marysi - Homemade Butter

Prawdziwe domowe masło, łatwo nie da się go wykonać w domu, ze względu na składniki a także sprzęt. Dzisiaj przedstawiam Wam masełko mojej Mamy. Jest rewelacyjne i nie może równać z żadnym innym....a sam smak nie bagatelny. Dla mnie takie masełko z świeżo upieczonym chlebkiem jest lepsze niżeli jakąkolwiek szynką czy polędwicą...

Uwielbiam!!!:)





Sernik Waniliowy z Nektarynkami i Pieprzem - Vanilla Cheesecake with Nectarines & Black Cracked Pepper


Dzisiaj troszkę eksperymentalnie, miałam odrobinę twarogu oraz nektarynki...i zastanawiałam się co by tu przygotować.... oczywiście jak się domyślicie wypadło na sernik. Jednakże tym razem mój sernik składa się z warstwy kruchego ciasta na bazie mąki krupczatki oraz mąki pszennej; następnie warstwy sernika waniliowego o delikatnej a zarazem soczystej i wilgotnej konsystencji z odrobiną pieprzu grubo mielonego (następnym razem dodam go jeszcze więcej) ;a na sam koniec udekorowany nektarynkami...po upieczeniu obsypany cukrem pudrem....



2011/08/17

Pieczone Ziemniaczki z Koperkiem, Masełkiem i Kurkumą - Roasted Potatoes with Garlic, Dill & Turmeric (bezglutenowe)

Uwielbiam młode ziemniaczki o tej porze roku z koperkiem i podsmażoną cebulką, ale dzisiejsza wersja młodych ziemniaczków nieco inna ;) Podgotowane młode ziemniaczki; oblane marynatą z masełka, koperku
i kurkumy; a następnie zapieczone w piekarniku....




2011/08/16

Domowy Makaron - Homemade Pasta

Mój ulubiony, zawsze przygotowywany przez moją Mamę w każdą niedzielę do rosołu. Nie wyobrażam sobie innego, nie da się go zastąpić. Jest syty dzięki ilości jajek. Uwielbiam go jak i do rosołu czy do różnego rodzaju zapiekanek a także na słodko ze świeżo ugotowanymi truskawkami, wiśniami czy czereśniami. Można go zamrozić i dopiero gotować kiedy będzie nam potrzebny.
Rewelacja...zajmuje troszkę czasu...ale warto;)



2011/08/15

Pavlova


Pavlova deser pochodzący z Australii, a sama nazwa  pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej

Chrupiąca biała beza z wierzchu a środku nadal wilgotna, podawana najczęściej z bitą śmietaną oraz świeżymi owocami. Moją dzisiejszą bezę przygotowałam razem z bitą śmietaną wraz z połówkami truskawek maczanych w białej i gorzkiej czekoladzie. Smak nieziemski....i rozpływający się w ustach. 
Swoją bezę ubiłam na sztywno , wstawiłam do piekarnika i na 1,5 godziny wyszłam na zakupy...;)

Nieskomplikowany przepis, nie potrzebuje wielu składników do przygotowania. Najlepiej go wykonać, gdy pozostają na niepotrzebne białka. W moim wypadku zostały żółtka, które wykorzystałam na zrobienie domowego makaronu (przepis już wkrótce).







2011/08/14

Tort Dobosza - Hungarian Gateau

Przepis już widziałam dawno temu, ale dopiero teraz zdecydowałam się go przygotować na urodziny znajomej Joanny K. ;) Oryginalnie przepis i jak samo ciasto pochodzi z Węgier. Mój tort przygotowałam z połączenia kilku przepisów i własnej modyfikacji również. Tort dobosza składa się z 8 bardzo cieniutkich waniliowych placuszków  przełożonych kremem o intensywnym czekoladowym smaku przeplatający się delikatnym posmakiem kawy oraz wódki. Na wierzch udekorowany trójkącikami pokrytymi karmelem i obsypanymi kakao. 

Najlepszego Joasiu jeszcze raz;)

A tak z innej bajki. Bardzo chciałabym kupić w najbliższym czasie lustrzankę. Nie taką z najwyższej półki, ale dobrej jakości. Przedtem w miarę często miałam dostęp do pożyczonej lustrzanki, a obecnie jestem skazana na mój stary mały aparacik, których jakość zdjęć...ma wiele do życzenia jak z resztą widać. Zwłaszcza gdy są robione pod wieczór lub nocą. Może polecicie jakiś aparacik godny uwagi, dla początkującego amatora jak ja;)??? Ps. ogólnie mam sentyment do Nikona...




2011/08/12

Tort Cytrynowy - Lemon Gateau



Nigdy nie przepadałam za ciastami cytrynowymi, a ostatnio naprawdę zaczęły mi smakować. A wy je lubicie? Dzisiejsze ciacho to tort cytrynowy. Biszkopt o intensywnym cytrynowym smaku, lekko kwaśny, nasączony sokiem z cytryny i przełożony waniliowym kremem z bitej śmietany. 



2011/08/10

Delikatne Placuszki z Kabaczka - Cucurbit Pancakes

Kabaczki, pyszne i bardzo delikatne. Idealne warzywo na letnie dania, które zawiera duże ilości cukrów, witaminy C, PP, B1, karotenu. Moje dwa średniej wielkości kabaczki wykorzystałam do przygotowania bardzo delikatnych placuszków, które podałam z świeżo ugotowanymi dzikimi czereśniami...a i z samym cukrem również. ;)



link

Related Posts with Thumbnails