2011/12/20

Paszteciki (Krokieciki) z Ciasta Naleśnikowego Nadziewane Mięsem Wieprzowym - Croquettes stuffed with Pork Mince

Paszteciki a raczej może mini krokiety, wykonane z ciasta naleśnikowego. A zazwyczaj paszteciki są wykonane z ciasta drożdżowego. Dzisiejsze paszteciki wykonane są z ciasta naleśnikowego nadziewane mięsem wieprzowym, usmażone w kruchej i naprawdę pysznej panierce z rzadkiego ciasta naleśnikowego oraz bułki tartej. Można stosować inne rodzaje nadzień według uznania. Idealne jako danie na obiad z czerwonym barszczem lub przystawka na różnego rodzaju przyjęcia czy święta.






Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 210g mąki pszennej 
  • 1 szklanka wody lub mleka (250ml) 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1/4 szklanki oleju do ciasta
Wszystkie składniki (oprócz oleju). dobrze zmiksować mikserem na sam koniec dodać olej. Konsystencja masy powinna być rzadka. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika, nałożyć troszkę oleju. Potem już nie będzie potem już nie będzie potrzeba, gdyż olej jest w cieście. Obsmażać z każdej strony do zarumienienia na dużej patelni (min. 25cm średnicy).


Składniki na farsz:
  • 200g karkówki wieprzowej (może być jakiekolwiek inne mięso ważne by nie byłoby za chude, równie dobrze można użyć mięso z kurczaka)

  • 200g boczku wędzonego

  • 2 duże cebule

     Karkówkę pogotować przez godzinę na średnim ogniu w garnku z wodą, aż będzie miękka. Ostudzić. Boczek wędzony pokroić w paseczki i usmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia. Cebulkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki i również podsmażyć na patelni do lekkiego zarumienienia.


Gdy wszystkie składniki ostygną zmielić je w maszynce do mielenia mięsa. (Jeśli nie posiadacie maszynki to najlepiej wszystkie składniki drobno pokroić). Wymieszać razem doprawić solą i pieprzem. Wolę gdy farsz jest troszkę pikantny. Tak przygotowany farsz najlepiej dobrze schłodzić przed formowaniem pasztecików (np. pół godziny w zamrażarce).


Przygotowany farsz wykładać na brzeg usmażonego ochłodzonego naleśnika. Zawijać w rulon. Odkroić po końcówce z każdej strony (około 1cm). Następnie kroić delikatnie by naleśniki się nie rozwijały na 5 części każdy.

Składniki na panierkę:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka wody (250 ml około)
  • olej do obsmażenia
 W misce mąkę zmiksować razem z wodą i proszkiem do pieczenia. Konsystencja powinna być jak na ciasto naleśnikowe.Na koniec dodać troszkę soli i pieprzu.
Przygotowane naleśniki z farszem zamoczyć w cieście a następnie obtoczyć w bułce tartej.

Od razu wykładać na rozgrzany olej, obsmażać z każdej strony do lekkiego zarumienienia.


Podawać na gorąco, najlepiej z barszczem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails