Delikatna, rozgrzewająca, idealna na jesienno-zimowe obiady lub podwieczorki. W mojej zupie użyłam czerwonej soczewicy (red lentils), którą ugotowałam razem z skrzydełkami kurczaka oraz wędzonką szynką, warzywami; doprawiłam wędzoną papryką, solą, pieprzem oraz imbirem, dzięki czemu zupa uzyskała niepowtarzalny lekko pikantny a zarazem rozgrzewający smak. A czy wiecie, że soczewica zawiera ogromne ilości, żelaza, witamin z grupy B, magnezu oraz kwasu foliowego?
Składniki na 6 porcji:
- 200g mięsa (ja użyłam 2 skrzydełka z kurczaka oraz resztę stanowiła wędzona szynka; równie dobrze można użyć inne kawałki mięsa, ale najlepiej by się znalazł kawałek wędzonej skórki z szynki czy boczku)
- 2,5 litra wody
- 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
- 1,5 łyżki suchego imbiru w proszku (może być świeży, nawet lepie:))
- sól i pieprz do smaku
- 2 kostki rosołowe
- 1 por pokrojony w paski
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 250g soczewicy czerwonej
W zależności od mięsa (jego rodzaju oraz wielkości) można je pod gotować wcześniej z samą wodą. A następnie dodać wszystkie wymienione wyżej składniki. Pogotować do godziny. Soczewica nie musi być wcześniej namaczana. W zależności jak bardzo ma być gęsta zupa, można dodać mniej lub więcej wody
Nie zaprawiałam zupy, bo po co dodatkowe kalorie, a sama w sobie jest smaczna i delikatna Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Smacznego;)
piekny sloneczny kolorek:)
OdpowiedzUsuńojej, ale ona ma aromat!
OdpowiedzUsuńile cudownych przypraw.
i cudowny, rozświetlający pochmurne niebo kolor ;]
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com
oj trzeba sobie zastąpić już nie tak często pojawiające się słoneczko;)
OdpowiedzUsuńZupę z soczewicy uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPs: Czemu u Ciebie śnieg, czyżbyś już za nim tęskniła?:)
Buziaki jesienne podsyłam
Za śniegiem nie tęsknie, al za latem;) A śnieg ma spaść podobno za miesiąc;)
OdpowiedzUsuń