2010/11/14

Kremowy Tort Ptysiowy z Malinami - Creamy Gateaux with Raspberries

Tort Ptysiowy jeden z lepszych, które miałam okazję spróbować, a wszystko dzięki doskonałej konsystencji i smaku kremu, który dla mnie jest delikatny i kremowy jak domowe włoskie lody...za sprawą serka mascarpone, a w dodatku przedzielony warstwami ciasta ptysiowego oraz zwierający owocową niespodziankę jaka są świeże maliny...Rewelacja!!!

Ciasto Ptysiowe:
szklanka wody
100g masła
szklanka mąki
6 jajek
tłuszcz do formy (olej)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni. Blaszkę (tortownicę o średnicy nie większej niż 23cm) nasmarować delikatnie olejem. Jeśli do blaszki przywiera ciasto najlepiej użyć papier do pieczenia.

W średniej wielkości garnku wodę zagotować z masłem, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mąkę, ciągle mieszając by nie powstały grudy. Następnie nadal wstawić na ogień, ciągle mieszając aż do momentu gdy ciasto ptysiowe będzie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia, wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem do momentu aż masa ostygnie. 



Tak przygotowaną masę podzielić na 3 części. Pierwszą przełożyć do szprycy cukierniczej. Nakładać na natłuszczoną wcześniej blaszkę, tworząc coraz to większe kręgi. (uproszczona wersja jeśli ktoś nie posiada szprycy cukierniczej wyłożyć łyżką ciasto na blaszkę, i widelcem utworzyć kręgi).

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 250 stopni, po wyrośnięciu zmniejszyć na 180 stopni. Piec 25cm każdy placek. Ostudzić a następnie przełożyć kremem.

Masa kremowa (serowa):
 500g serka mascarpone
15 łyżek cukru pudru
500 ml  śmietany kremówki
1 aromat waniliowy
200g świeżych malin (mogą być inne świeże owoce wiśnie, truskawki, borówki)




Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy oraz cukier puder, a następnie serek mascarpone. Dokładnie wymieszać. Tak utworzony krem podzielić na 3 części. Dwie na przełożenie ciasta a ostatnie trzecia na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Plus świeże maliny lub inne owoce powtykać w 2 blaty tortu. 




Dekoracja:
pozostała 3 część kremu
klika świeżych malin
posypka z cukru
kilka listków mięty




Smacznego....;)









15 komentarzy:

  1. prawie zapachniało latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie mogę się powstrzymać - wspaniały! Nie tylko tort, ale cały blog. Piękny, piękny! Odwiedzam go często, ale dzisiejszy wypiek mnie sprowokował;-)
    Powodzenia i wytrwałości w dlaszym prowadzeniu strony.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda tort a ten cukier błyszczy się jak diamenciki...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawda...zapachniało latem...a tak tęskno mi do niego;) Dziękuję za cieple słowa;) Mam nadzieję, że się pokusicie na przygotowanie tego tortu mimo tak chłodnych już dni...rozpływa się ustach;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piekny i bogaty...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda imponująco!
    Z mascarpone musi być pyszny! A te ptysiowe krążki są takie lekkie. Idealny na wszelkie okazje.

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda naprawdę fantastycznie :) a ten cukier na bokach bajecznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczny tort. Bardzo fajnie wygląda ta posypka cukrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny! ; )
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale masz super przepisy,ten i inne torty az sie prosza aby je zrobic.Juz sa w ulubionych.Super blog

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuje serdecznie....torty naprawdę nie potrzebują aż tyle uwagi.....a z każdym wykonaniem przychodzą nowe pomysły;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ta posypka cukrowa jest biala czy jakas inna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posypka jest biala z lekkim niebieskim połyskiem.

      Usuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails