2010/06/02

Tarta z czerwoną cebulką i serem - Red Onion and Cheese Tart (Quiche)


Tym razem coś dla wegetarian, smaczna i zdrowa tarta (zwana też jako Quiche) z czerwoną podsmażoną cebulką i serem. W brew pozorom bardzo smaczna, zwłaszcza jeśli jest podawana z surówka i świeżymi warzywami. A w tak ostatnio gorące dni jako znakomita przekąska. Dla osób które lubią jednak mięso można dodać dodatkowo podsmażony boczek bądź szynkę by "wzmocnić" tartę. Do tarty można również rożne rodzaje sera ja użyłam ser cheddar, ale równie dobrze może być parmezan, gouda, brie czy kozi ser... powodzenia w waszych kuchennych fantazjach ;)


Składniki na kruche ciasto do tarty:

175 g maki pszennej

70 g masła lub margaryny

około   45 ml wody

szczypta soli

tłuszcz do wysmarowania formy

100 gram grochu, fasoli lub pszenicy ( do pieczenia)



Masło posiekać i dobrze wyrobić z mąką pszenną (najlepiej dwoma rękoma w dużej misce). Pod koniec powoli dolewać wodę nadal wyrabiając ciasto w celu uzyskania kuli. Dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię lub woreczek foliowy. Odstawić do lodówki na 40 minut w celu schłodzenia ciasta. Wyrobione ciasto można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Przygotować wałek i formę. Formę natłuścić dobrze masłem lub smalcem. 

 

 

Rozgrzać piekarnik na temperaturę 200 stopni. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na kształt koła (formy) grubość ciasta powinna wynosić około 4 mm.

 

Wkładamy rozwałkowane ciasto do formy dociskamy dokładnie boki formy i wtedy odcinamy nożem wystające kawałki ciasta z formy. 

 

 

Następnie na ciasto wkładamy folie aluminiową, a na nią wysypujemy pszenicę, dzięki czemu ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia i zachowa swój kształt. Piec pół godziny, a po pół godziny zdjąć folie aluminiową z ziarnami, piec kolejne 10 minut. Zawinąć ziarna w folię i zachować na kolejny raz, pieczenia tarty.


 

W czasie pieczenia tarty możemy przygotować farsz.


Składniki na nadzienie tarty:


3 duże czerwone cebule

2 łyżki masła

1 łyżka świeżej posiekanej drobno pietruszki może być i koperek

4 jajka

150 śmietany słodkiej

szczypta soli i pieprzu do smaku

100 sera cheddar


Obieramy cebulę, przekrajmy w pół i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy posiekaną cebulę. Jajka i śmietanę dokładnie ubijamy widelcem, na koniec dodajemy pietruszkę sól i pieprz. Ser kroimy na małe kawałki lub ścieramy  na tarce.



Podsmażoną cebulę wykładamy do upieczonego ciasta kruchego. Zalewamy przygotowanym jajkiem,śmietaną i przyprawami, posypujemy serem. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.


1 komentarz:

  1. WCZESNIEJSZE KOMENTARZE:

    kacikslodkosci

    nadzieja82@op.pl
    89.241.209.137
    15.06.2010 o 7:08 PM | W odpowiedzi na onyx87.

    ja również preferuję tartę z mięskiem, bo tak wydaje mi się tak troszkę „pusta” ;) Ciszę się że Wam smakowało;)
    ja również preferuję tartę z mięskiem, bo tak wydaje mi się tak troszkę "pusta" ;) Ciszę się że Wam smakowało;)
    nadzieja82@op.pl
    kacikslodkosci
    http://kacikslodkosci.wordpress.com


    onyx87
    gabi189@vp.pl
    83.11.106.252
    15.06.2010 o 6:42 PM


    dodałam trochę szynki i smakowało całej mojej rodzince
    gabi189@vp.pl
    onyx87


    onyx87
    gabi189@vp.pl
    83.11.106.252
    15.06.2010 o 6:39 PM


    dodałam trochę szynki i wyszło rewelacyjnie :)
    gabi189@vp.pl
    onyx87


    onyx87
    gabi189@vp.pl
    83.11.104.179
    13.06.2010 o 4:55 PM

    narobiłaś mi smaku jutro spróbuję i dam znać jak smakowało



    Agaa
    kuchareczkaagusia.blogspot.com
    kuchareczkaagusia@gmail.com
    92.234.233.64
    05.06.2010 o 11:08 AM


    bardzo ciekawa ta tarta musze kiedys sprobowac:)
    kuchareczkaagusia@gmail.com
    Agaa
    http://www.kuchareczkaagusia.blogspot.com


    gosiaa99
    mojeekspresjekulinarne.blox.pl
    gosia_xxxx@interia.pl
    98.219.122.110
    02.06.2010 o 8:33 PM

    Pysznie wyglada, napewno smakowala:)
    gosia_xxxx@interia.pl
    gosiaa99
    http://www.mojeekspresjekulinarne.blox.pl

    Paula
    justmydelicious.blogspot.com/
    justmydelicious@gmail.com
    91.196.215.2
    02.06.2010 o 6:35 PM

    mino iż już jestem po obiedzie, znowu zaczynam o nim myśleć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails