2010/05/19

Truskawki z Makaronem i Śmietaną

Wreszcie zaczął się sezon truskawkowy. Moje upragnione truskawki  z regionu,  w których czuć zniewalający smak i zapach, nie jak te sztuczne które można dostać zimą. Zazwyczaj lubię zjeść truskawki z samą słodką śmietaną i odrobiną cukru jeśli truskawki nie są wystarczająco słodkie. Ale czasami dla odmiany wersja z makaronem też jest przepyszna i w dodatku bardziej sycąca. A od bardzo dawna nie jadłam makaronu z truskawkami....

Składniki na 2 porcje:

150 g makaronu

300 g świeżych truskawek

5 łyżek słodkiej śmietany lub jogurtu naturalnego

cukier do smaku ( jeśli truskaweczki są słodkie to można się delektować się truskawkami bez cukru)

Makaron ugotować  wg przepisu na opakowaniu. Truskawki obrać z szypułek, umyć.  Rozgnieść za pomocą tłuczką do ziemniaków lub widelcem (lub mikserem, blenderem, ale tylko przez kilka sekund, bo większe kawałki lepiej smakują z makaronem). Dodać śmietanę, cukier. Ostudzony makaron wyłożyć do miseczek polać przygotowanym sosem truskawkowym. Udekorowałam świeżymi truskawkami i bita śmietaną.

Smaczny deser robi się bardzo szybko;)  znika jeszcze szybciej ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za konstruktywne komentarze....dzięki nim również się doskonale;) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję;)

link

Related Posts with Thumbnails